Wednesday, March 3, 2010

Qum Ya Fulan

Wahai orang yang berselimut!!!
Bangunlah untuk solat pada malam hari,kecuali sebahagian kecil
Iaitu separuhnya atau kurang sedikit dari itu
Atau lebih dari seperdua itu,dan bacalah Al-quran itu dengan perlahan-lahan…
Sesungguhnya Kami akan menurunkan perkataan yang berat kepadamu…
Sungguh!Bangun malam itu lebih kuat mengisi jiwa...
Dan bacaan di waktu itu lebih berkesan...
Sesungguhnya pada siang hari
engkau amat sibuk dengan urusan yang panjang…..!!
QS(73:1-7)



Let us ponder thoroughly the word of Allah…..
Bersama Sucikan …


Bangunkan hamba jika hamba tidur…
Tolong…


Ilal liqo’~ hamba~

21 respons=):

tah sesape said...[Reply]

Alamak terase2..kat umah nih terlebih tidur ader lahh..


ps: buat uqbah sahaja yang memahami, maka dier sahaja yang layak me reply

nik uqbah said...[Reply]

afiq, aku rasa bukan terlebih tidur, macam kau cakap malam tadi, tido tak ikut waktu... malam jadi nocturnal haha,coolio tak terkalah.

ingat kat uia je, skali kat umah pun same, 2x8,8x2...:)

tapi syed takpe, sebab dia makan ubat dari doc naga yang worship sama dewi kwan ying tuh hehe

Saidina Ali said...[Reply]

disebabkan nocturnality,
dia tido dari pukul 12 tgh hari sampai 2 petang.
sedangkan waktu tido normal adalah 11 malam sampai 4 pagi (waktu optimum)

maka tindakan tido pukul 12 tgh hari adalah wajar untuk dikira terlebih tido.
tak gitu afiq? :p

bukan setakat uia, dq dulu pun same jugak.
kalau boleh taknak tido katanya.
(ayat rekaan)

tah sesape said...[Reply]

daa aku tak paham ler aper yang korang cakp...saintifik sgt..

nik uqbah said...[Reply]

aku quote kate2 ko je afiq, tapi tulah, syed cakap ape tah hahaha syed syed... :p

Saidina Ali said...[Reply]

the main point there is,
waktu optimum tidur is
between 11pm until 4am.

harap maklum.
haih. ayat implicit sikit pun susah paham ke :p

tah sesape said...[Reply]

la point yg mudah diungkapkn dgn kate2 pyah

eii mazhab mane nih

Saidina Ali said...[Reply]

komen-komen kite langsung takde kena mengena dgn post.

marah author nanti :p

nik uqbah said...[Reply]

mana lari, kan pasal tido tu hehehe anyway, syed mazhab mana yeh? :)

tah sesape said...[Reply]

weih aku cam nak tido jer..aku ingat nak post la leh tak

qum said...[Reply]

tidur optimum 11pm till 4am?
trusted source of information?
ad org ckp 10pm till 5am..which one more accurate?

siapa2 nk post blh post,tiada sekatan minda insyaAllah...

Ayyuhasyabab!!!Qum...!!!

Saidina Ali said...[Reply]

@afiq
orang suruh jadi author taknak.
alahai afiq~ :)

@uqbah
terima kasih sbb membela.haha
pasal mazhab tak dibincangkan di blog ye.sila ingat :)

@qum
bukan dari 11pm till 4am.
tapi waktu terbaik untuk tido is between that hours lah.

ntah mane punye kajian tah ambik ni.
nak amal mane2 pun takpe.

tapi bak kate sorang ulamak syiah, ambik yang lagi dekat dgn ayat quran.

peringatan keras: aku bukan syiah.

nik uqbah said...[Reply]

haha syabab je? =)

boleh je fiq, macam biase hehehe, nanti dah bangun post lah,

syed, cemerlang lah, afiq dah ikut saranan kau hari ni, dia tidur awal hee, syed bukan syiah ooo baru tau...haha takdelah

Saidina Ali said...[Reply]

@uqbah

ape kate kite buat blog untuk kita 3 orang je : aku, kau n afiq. haha

nampaknya blog gen macam dah jadi hak kita je :p

nik uqbah said...[Reply]

haha adeke, aku tak cakap =)

tah sesape said...[Reply]

"Lau kana khairan lasabaquna fih"

Maksudnye: kalo bnda tuh baik, tak dan kat kita depa dah buat dulu(bahasa utara kot)

qum said...[Reply]

to saidina ali:xelok tamak blog..orang yg mudah kene tipu adalah orang yg tamak...

ana tak arif tntg ulama' syiah ni..mana yg lbh dkt dgn Al-quran??

to uqbah:ok..syabaab wa fatayaat....!!!Qum!!!

to tah sesape:tuk benda baik yg boleh dekatkan diri kita dgn Allah..xsalah utamakan diri sendiri..ketepikan ithar...dlm bab ni ja..x bermaksud ukhwah fail..

nik uqbah said...[Reply]

qum, macam penah dengar ayat tu dekat kcb :)

afiq cadangkan baca blog ni
http://justcallmesimple.blogspot.com/
(out of topic)

tah sesape said...[Reply]

Owh sungguh menyakitkan tohmahan itu

kcb aper ek

nik uqbah said...[Reply]

ketika cinta bertasbih rasanya lah :)

Saidina Ali said...[Reply]

korang sokmo tak paham isi penting komen aku. haha