Saturday, February 27, 2010

Muhasabah

salam.

here,i have a story that i think it's better to share with u guys
purify the soul
A young couple moves into a new neighbourhood.
The next morning while they are eating breakfast, the young woman sees her neighbour hanging the wash outside.
“That laundry is not very clean”, she said.
“She doesn’t know how to wash correctly. Perhaps she needs better laundry soap”

Her husband looked on, but remained silent.
Every time her neighbour would hang her wash to dry, the young woman would make the same comments.

About one month later, the woman was surprised to see a nice clean wash on the line and said to her husband:
“Look, she has learned how to wash correctly. I wonder who taught her this?”

The husband said, “I got up early this morning and cleaned our windows.”

And so it is with life. What we see when watching others.
.depends on the purity of the window through which we look. ^^
------------------

Hadith 6 (in Forty Hadiths of Imam Nawawi):

On the authority of Abu 'Abdullah al-Nu'man bin Bashir, radiyallahu 'anhu, who said: I heard the Messenger of Allah, sallallahu 'alayhi wasallam, say:

"Truly, what is lawful (Halal) is evident, and what is unlawful (Haraam) is evident, and in between the two are matters which are doubtful which many people do not know. He who guards against doubtful things keeps his religion and honour blameless, and he who indulges in doubtful things indulges in fact in unlawful things, just as a shepherd who pastures his flock round a preserve will soon pasture them in it. Beware, every king has a preserve, and the things Allah has declared unlawful are His preserves. Beware, in the body there is a flesh; if it is sound, the whole body is sound, and if it is corrupt, the whole body is corrupt, and behold, it is the heart."

[Al-Bukhari & Muslim]

Wallahua'lam.

------

o ya, sini juga ada link. kalau rasa macam lapang cuti ni, boleh lah spend ur time baca website ni, [link]

alright, thanks.

wassalam ^_^


18 respons=):

sayabudak said...[Reply]

totally spice....diz story...

link tu...br terjumpa d fb td..kawan2 silalah tengok...

nik uqbah said...[Reply]

haha dah macam flash boleh tahan laju :)

ha'ah, siang tadi post kat fb malam blog pulak, esok tv,(kidding) ^_^

ni hakim ka? hehe

Laksa Utagha mmg sedap! said...[Reply]

ya..totally spice..
what a good husband he is!
only that it takes a month to clean dat window...haa..
what bout us? don't wait until next month..purify our heart..
Allah bless us..ameen.

nik uqbah said...[Reply]

insyaALLAH amiin...
aaa, kalau husband dia rajin, cerita ni takkan jadi cerita .heh, semua benda ada sebab,

so it's called as a school of life then

al-ilm nur wanurullah la yahdi lil asi -quoted:)

tah sesape said...[Reply]

entah2 memang betul mase window tuh tak cuci, makcik 2 basuh x elok..dah sebulan (dapat gaji) dier beli la mesin basuh...

nik uqbah said...[Reply]

hahaha good question,

kalau macm tu, bayangkan cerita ni ada dua pihak,

yang a; suami isteri

b; tukang sidai/basuh baju tadi

nak cakap, tak guna sangat kalau satu pihak ni buat macam2 tapi pihak lagi satu buat tatau ja(maksudnya, tak buat ape2) so, usaha sendiri penting jugak

hehe, sekali teringat iklan kat tv ape eh yang ada pasal gigi tu

the story lebih kurang macam dalm cerita ni

er,afiq,, ilmu mantiq kau kan lagi power :)

Anonymous said...[Reply]

kisah benar ke ni?

tapi alhamdulillah jugakla dia masih baaasuh baju tiap2 hari.

sbb dia perempuan kot :p

Anonymous said...[Reply]

btw, bout the article linked,
i'd say that it's abt
"pawns in the games"

When I studied the Bible carefully verse by verse, I made sure that that was the book of God, the word of God for sure

i really dont believe there's anybody to say such things

bible is absolutely not words of God.
it's more of history books, books of x-rated stories, books of fairy tales, n many other things that is impossible for God with perfect characteristics to say such things.

my humble comment.

nik uqbah said...[Reply]

to my everdearest anonymous yang masih uzlah(ok lah, kau kan ni hehe),

it's my pleasure to have you to read this article too. act id like to conjecture on this matter further with my own experience and knowledge( not to say that 'aku ahlinya' for sure) but somehow, it’s extremely difficult to compress thoughts into words and truly explain it since im also a learner regardless=)

anyway, hopefully this ---> http://mistisfiles.blogspot.com/2009/01/temuramah-khas-sempena-tahun-baru.html
article will give u a better understanding on this matter,

hihi yah, sebab dia bukan lelaki dear me hahaha kau nii!

Saidina Ali said...[Reply]

tak suke betul bila dikantoikan ini macam :p

yeah.
conspiracy is the exact word.
hard to distinguish though.

ghazwul fikr?
haha.

btw, i'd like anybody to make a post entitled 'uqbah is amazing!' :p

nik uqbah said...[Reply]

alamak, ini pun ghazwul fikr tahap nak muntah hahaha

ala, senang sangat nak kantoikan, sape lagi rajin baca bible :)

tah sesape said...[Reply]

Ilmu mantiq? Itu bukan ker cabang2 ilmu kalam..

ps:Sesungguhnya aku berlepas diri daripada mazhab ilmu kalam sebagaimana syed syahmi yang melepaskan dirinya dr blog gen (bnda khilaf tuh aku nk radd tau tp xnk kat yahoo groups)

Saidina Ali said...[Reply]

silakan, afiq :)

kita (baca: bukan saya) selalu merepek. apa kata kau mulakan perkongsian ilmiah sikit :)

nik uqbah said...[Reply]

tak tak, maksud aku aku tak sure sangat, sebab yang aku tahu, ilmu mantiq ni ilmu falsafah, logical reasoning, fikir ikut logik akal

dan ilmu kalam, adalah bila falsafah tu bercampur dengan aqidah.

but here comes a question;
ilmu kalam=ilmu logik ?

aku rasa not necessarily in that way. sebab tak semua ilmu mantiq, ilmu kalam, tapi semua ilmu kalam ilmu mantiq.

ilmu mantiq=falsafah, logik
ilmu kalam=falsafah, logik+ aqidah

dapat? tapi tak sure sangat. but still, juga tak suka sangat mantiq sebab it may bring us into fallacy dan aku selalu terjebak dalam fallacy ni sebab banyk pakai loqik,

takde basic yang kukuh masa beginning dan develope kefahaman baru based on unclear understanding masa foundaation, teruk jugak aku ni.

kau rasa, fiq? syed pun mesti tau...

yelah aku(baca=kitorang) pun tak nak merepek :)

tah sesape said...[Reply]

ooo maksudnye ilmu kalam ialah subset kepada ilmu mantiq ker?? Setau aku same jer dua2 tuh..

Aku rase? aper kate aku letak Imam Syafie rasa aper, ok x?

ps:kalo nk negatif sikit ilmu kalam n ilmu mantiq nih memeningkan kepala la..heheh

nik uqbah said...[Reply]

aaa sebab tu aku tanya pendapat kau, aku faham macam tu:)

en, imam syafie lagi lah okay hehe ha'ah pening jugak sebenarnya

tah sesape said...[Reply]

1.“Janganlah menyibukkan diri dengan kalam. Kerana sesungguhnya aku telah mendapati daripada ahli kalam akan ta’thil”. (Siyar A’lam al-Nubala’).

2.“Hukumanku terhadap ahli kalam ialah mereka hendaklah dipukul dengan pelepah-pelepah, diusung di atas unta, dan bawa mengelilingi kabilah-kabilah. Dilaungkan kepada mereka: Inilah balasan orang yang meninggalkan Kitab dan Sunnah, dan mempelajari ilmu kalam”. (Tawali al-Ta’sis: 64).

ps: Kesimpulan yang tak agak menimbulkan kontroversi, Ini ialah ulasan terhadap mereka yg meninggalkan Alquran dan sunnah kerana mendahulukan aqal (taqdimul aql ala naqal)..Mungkn juga Imam Syafie menujukan kata2 nya kepada fqrah yang sesat semasa itu (Muktazilah).WA

sayabudak said...[Reply]

mr nik uqbah:-i'm not hakim act..sori..nickname tu hakim punya k?dh gune secara tak berniat dh..sori..