Saturday, January 30, 2010

Tazkiyatun Nafs

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

Alhamdulillah, bersyukur kite ke hadrat Ilahi kerana masih lagi diberi peluang untuk bernafas di muka bumi Allah ini. Kite juga masih diberi peluang untuk merasai nikmat2 NYA yang x terhingga. Nikmat2 yang kadangkala kite sering lupa dan kurang mensyukurinya.

Ntah kenape, terdetik di hati kecil ana untuk menulis di blog ini. Padahal ana bukanlah seorang yang ‘melayan’ blog. Tapi mungkin Allah nak bagi something untuk peringatan kite bersama.

Suke kirenye ana untuk bercerita dan berkongsi sesuatu dengan sahabat-sahabiah sekalian.

Cerita mengenai seorang gadis yang telah dimasukkan ke hospital kerana mengambil paracetamol yang berlebihan. Dia telah menelan berpuluh-puluh biji pil 2. Tindakannya 2 nyaris2 meragut nyawanya yang begitu berharga. Di atas katil hospital, dia menceritakan sebab nape dia buat macam 2.

“ Saya pernah bercinta dengan seorang pemuda,......” cerita dimualai

“Kami bercinta sejak kecil g. Sama2 tadika, sekolah rendah sampailah ke sekolah menengah...

Kami memang serasi bersama....” mengingat zaman lampaunya.

“ saya yakin dia tercipta untuk saya dan begitu juga saya adalah untuknya...

Saya hanya ada dia.....”

“ tapi.... bile habis je SPM, result saya agak teruk berbanding dia, cemerlang. Dia boleh g further study ke universiti..., “

“ kami berjauhan untuk pertama kalinya...” Nadanya sayu

“ pada mulanya, kami still on contact, tapi lame2 dia senyap, tiada kabar berita.....” air matanya mula bergenang. Wajahnye berubah. Merah....

“Akhirnya saya tahu yang dia dah punye orang lain... sedangkan saya dibiarkan keseorangan.....,

Menanggung derita......” Esakannya kian kuat.

“ Si lelaki bgtahu saya yang kami bukanlah pasangan yang sesuai....

Sedangkan kami telah lama membina hubungan tapi..........

X bermakna apa2 pun.....”

Kekecewaannya jelas terpancar di wajahnya.

“ Sejak i2 saya banyak termenung, dan berfikir... Sakit! Sakit!.....

Hanya Allah yang tahu....”

“ Hidup saya musnah.... Saya tak perlu hidup lagi.....” Tangisannya semakin menjadi-jadi.

“ Saya tak perlu hidup lagi...... x perlu hidup lagi.....”

Berdasarkn cerita kat atas tadi, bnyak kesimpulan dan pengajaran yang dapat kite ambil.

Bgaimana seorang perempuan sanggup menggadaikan nyawanya demi perkara yang tak sepatutnya...

Benda nie terjadi akibat terpengaruh dengan EMOSI yang NEGATIF sehinggakan akalnya tidak berfungsi sama sekali. Masya Allah, dasyatnye kesan emosi tadi. Dan jangan ingat kite, “HAMALATUL QURAN” tidak di uji dengan perkara2 sebegini. Emosi slalu bertempur dengan akal kite untuk menguasai manusia tapi...

Bile emosi yang menang, dia menguasai keseluruhan diri manusia dan akal tidak dapat berbuat apa2 pun.

Point utamanye dicnie,

“SOALNYE HATI......”

Hati memainkan peranan yang SANGAT PENTING!!!

Hatilah yang mencorakkan diri kite, action kite. Kerana HATI adalah ibarat raja.

Sabda Nabi S.A.W,

“ Dalam hati manusia ada segumpal darah, jika baik gumpalan darah itu, maka baiklah keseluruhannya. Jika buruk gumpalan darah itu, maka buruklah keseluruhannya. Ketahuilah bahawa gumpalan darah itu adalah HATI”

Hati sifatnya mudah bebolak-balik dan senang berubah. Sebab 2 lah kite kena slalu baca doa nie.

“ Ya Allah, yang membolak-balikkan hati kami, tetapkanlah hati kami atas agamaMU, tetapkanlah hati kami atas ketaatanMU”

Hati pun boleh kena virus or penyakit! Bukan je badan. Bile hati kena virus, iman akan terbantut dan kite akan jauh dariapada hidayah ALLAH. Virus2 i2 akan mengganggu kite. Hidup x tenang. Selalu resah dan gelisah. Antara perkara yang boleh sebabkan hati sakit adalah MAKSIAT!. Ibaratnye, kalau kite buat maksiat, hati kite akan dipenuhi dengan titik2 hitam. Nak ke hati kite jadi hitam???

“ Ya Allah, jauhkan kami daripada penyakit hati nie. “

Kalau hati kite jadi hitam kerana maksiat, jadi banyakkanlah diri kite untuk membuat kebajikan. Jangan lupa, BERTAUBATLAH!!. I2lah kunci or jalan yang terbaik. ISTIQAMAHLAH, dalam membuat kebajikan dan kebaikan.

HATI KITE PERLU DIRAWAT. CARILAH SEBAIK-BAIK PENAWAR. KEMBALILAH KEPADA ALLAH. DIALAH YANG MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA MENGASIHANI.


ALLAH sayang akan hamba2nya. Tidak dibiarkan manusia itu mangatakan dia beriman selagi dia belum DIUJI.

Ana minta maaf, andai kate memilh tajuk yang tak sesuai. Di sudut hati kecil hamba yang hina ini, x terniat untuk menyentuh sensitivity mane2 pihak. Just sebagai peringatan untuk ana dan kite smua.

Kite pun dah nak exam, so harap2nye smua HAFIZ DAN HAFIZOH, dapat menyucikan hati, mendekatkan diri kepada PENCIPTA. Carilah penawar n ubat bagi penyakit hati. Janganlah kerana penyakit hati ini, TERHIJAB SMUA KEBAIKAN KITE KEPADA ORANG LAIN.

Kita masih belum terlambat untuk kembali kepadaNYA. Sama2lah kite berMUHASABAH DIRI!. LAYAKKAH KITE MEMEGANG TITLE HAMALATUL QURAN, dengan keadan diri kite yang macam nie.

SEDARLAH WAHAI HAMALATUL QURAN!!

“ASTAGHFIRULLAH HAL ‘AZIM!!

ASTAGHFIRULLAH HAL ‘AZIM!!

ASTAGHFIRULLAH HAL ‘AZIM!!

YA ALLAH, AMPUNKANLAH DOSA2 KAMI!!”

At last, ucapan ana sempena exam,

“YA ALLAH, sekiranya kegagalan kami membawa fitnah kepada ISLAM, maka KAU cemerlangkanlah kami dalam setiap perkara. Sekiranya kejayaan kami membuat kami jauh daripada ISLAM, maka KAU lebih berhak menentukan yang selayaknya untuk kami. Kerana kami mengimani, tiada yang KAU takdirkan sia2, melainkan ada HIKMAH yang belum tersingkap.”

ALL THE BEST!! GOOD LUCK TO ALL HAMALATUL QURAN!!

srikandi_03

12 respons=):

fizik said...[Reply]

mun, awat cite 2 wat tulisan gelap? hang x kesian ke kat manusia2 rabun ni? hu2.. tukar2

MUNIRAH said...[Reply]

haha...jimat kaler la weyh..

Anonymous said...[Reply]

kedekut...

Anonymous said...[Reply]

HAHA.
'lawak'nye

Anonymous said...[Reply]

'lawak'nye juge

tah sesape said...[Reply]

eh lawak betol la

admin said...[Reply]

sila gunakan ruangan komen sebaik mgkin...

insyaAllah...sama2 ye...

fizik said...[Reply]

entah.apela yg lawaknye.
mun btoi ler.xnmpak a.k.a mlas nk bace.
tulisn kat blog ni dala sume comei2 belaka.(kecik..)
hang plak ikot trend? hu2

munirah said...[Reply]

em..maafla..xsempat nak edit lg sbnanye..ni nak edit la ni..asif ye smue..

apa y baik ambiklah pngjrn..mgkn plot cte xbape bes..tp ap y ptg isi y nk dsmpykan..

siiru 'ala barakatillah

fizik said...[Reply]

oh.dah tukar.
bagus2.
thks ye mun.
pasni blh bt kajian.
fizzik sblh blik kwn mu.
he2.=p

日月神教-任我行 said...[Reply]

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

花生豆花Alex said...[Reply]

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社